| Nadváha
s sebou přináší obrovská zdravotní rizika a hovoří se o ní jako oepidemii 21. století. A
kardiovaskulární choroby, které velmi úzcesouvisí se zdravým životním stylem, jsou u nás největším
zabijákem,který ročně usmrtí 60 000 lidí. Češi patří mezi nejtlustší národy vEvropě, pětina z nás je
obézní a dalších 30 procent má nadváhu. Návodna rozumné ozdravění životního stylu, který prospěje
tělu a ulehčísrdci přitom není tak složitý. |
1. Rostlinné místo živočišných!
Tuky jsou v každém případě
nepostradatelnou součástí stravy a podle odborníků by měly tvořit jen zhruba 20 % celkového
denního příjmu energie. V naší stravě by ze dvou třetin měly vystupovat tuky rostlinné, z jedné
třetiny tuky živočišné. V másle, tučném mase,salámech a tučných sýrech je totiž hodně nasycených
mastných kyselin,které zvyšují riziko obezity,
podporují zvyšování hladiny cholesterolu i kardiovaskulárních onemocnění.Důležité přitom není jen
množství, ale zejména kvalita tuků. Je proto lepší sáhnout po rybě než po tmavém mase a na chleba
nebo k přípravě pokrmů používat rostlinné tuky a oleje.řepkový.olivový,dynový,
2. Postavte si pyramidu!
Zastáncům
dělených a jiných diet se to nebude líbit, ale jídelníček by měl být zejména vyvážený a pestrý. To
znamená více rostlinných než živočišný chtuků, více vlákniny(až30gdenně),tzn400gzeleniny
denně.zdá se že je to hodně,ale vyzkoušejte si to,z káždým jídlem zeleninu a na večer více zeleniny.
tekutin, ovoce a zeleniny. Při sestavování správného jídelníčku je nejjednodušší řídit se
potravinovou pyramidou. Její základnu tvoří jídla, kterých bychom měli jíst nejvíc, na špičce jsou
pak potraviny, které by se v jídelníčku měly vyskytovat výjimečně.Vysoká by měla být například
konzumace ovoce a zeleniny (jen u ovoce pozor na obsah cukru). Je vhodné posuzovat také glykemický
index a vybírat jídla, která jej mají nejnižší. Tedy ta, jež zasytí nadlouho a hladinu cukru v krvi
zvyšují pozvolna (např. celozrnné pečivo, müsli).U mléčných výrobků jsou zase vhodnější ty méně
tučné, obsahující probiotické organizmy (raději tedy jogurt než mléko). Z pyramidy musíme volit také
podle hmotnosti, protože bojovníci s nadváhou by měli značně omezit vyšší patra pyramidy jako
uzeniny, sladkosti, slazené nápoje a živočišné tuky. Je praktické běžný týdenní jídelníček porovnat
s doporučením potravinové pyramidy. Pokud se naše pyramida hodně liší odté správné, je na čase
postupně měnit složení jídelníčku.
3. Jednoduchá matematika!
Víme,které potraviny
jsou zdravé, ale jak odhadnout to správné množství?Obzvlášť s ohledem na doporučení odborníků, že
jídelníček by měl být tvořen zhruba z 30 % tuky, 15 - 20 % bílkovinami a 50 - 55 % sacharidy?Určitě
je na začátek potřebné zjistit, jak jsme na tom s váhou a koliken ergie bychom měli denně přijímat.
V případě redukční diety, zejménaté přísnější, je třeba poměr jednotlivých živin upravit. Je nutné
ovšem postupovat individuálně a zohlednit i denní výdej energie. Pokud budeme nějaký čas sledovat a
počítat energetickou hodnotu potravin, brzy si osvojíme odhad, kolik toho můžeme sníst. Obecně
platí, že vydatná denní strava (dle věku, pohlaví, druhu práce, fyzické aktivity), při redukční
dietě se snižuje, až na 5 000 kJ. Je logické, že fyzicky pracující lidé, děti nebo těhotné ženy musí
mít zcela jiný příjem energie než třeba lidé se sedavým zaměstnáním nebo ti, kteří
chtějí hubnout.
4. Málo a často!
Nezáleží jen na složení
stravy, ale i na tom, jak často jíme. Ideální jsou čtyři až pět porcí denně. Kdo by neznal školáckou
chybu ve snaze o zhubnutí:celý den nic nejím a večer mám takový hlad, že spořádám celou
lednici.Pravidelná strava je přitom pro
hubnutí naopak výhodnější. Pokud totiž tělo hladoví, zapamatuje si to a zkaždého dalšího
jídla si pak paradoxně ukládá větší množství energie dozásoby pro případ příští "hladovky". Častější
příjem potravy je protodaleko zdravější a efektivnější. Další výhodou je i to, že tělo přitrávení
vydává více energie, podle odborníků na metabolizmus v průměruo 10 %. Pokud tedy jíme malé porce
vícekrát za den, donutíme naše tělo vydávat mnohem více energie než při hladovění.
5. Bez vody ani
krok!
Při"ozdravování" životního stylu se neobejdeme bez kvalitního pitného režimu.
Příjem tekutin urychluje látkovou výměnu a je důležitý provylučování škodlivých látek z těla. Denně
bychom měli vypít alespoň 2,5- 3 l tekutin, v teplém počasí a při zvýšeném energetickém výdeji
více.Nejvhodnější je voda, stolní kombinovaná s minerální, ale raději neslazená a bez sycení CO2.
Vodu lze střídat s bylinnými a ovocnými čaji, případně přírodními ovocnými šťávami. Každá minerální
voda má odlišné složení, je proto vhodné většinu po třech měsících vystřídat.Odborníci nezavrhují
ani slabý černý a zelený
čaj, zato za naprosto nevhodné k hrazení pitného režimu považují sladké limonády, alkohol,
černou kávu a silný černý čaj.
6.
Bez pohybu to nepůjde!
Kromě správného jídelníčku patří k zásadám zdravého
životního stylu také dostatek pohybu. Výzkumy dokazují, že se naše populace málo hýbe, vždyťněkteří
z nás v práci prosedí každý den osm hodin. Existuje celá řada sportovních aktivit, vždy však musí
respektovat zdravotní kondici konkrétního člověka. Pro zdravé a občas sportující lidi by měl být
rozumný a zdravý pohyb pravidelný, alespoň třikrát týdně po hodině. Zezačátku je vhodné si na
ordinovat dlouhé svižné procházky nebo plavání,časem je dobré přidat kolo nebo in-line brusle.
Nezapomeňme, že ke spalování tuků dochází až po dvaceti minutách pohybu.
Nemusíme však rovnou
uběhnout maratón. Zejména s ohledem na zdravotní stav lze za pohybovou aktivitu považovat i běžnou
činnost jako chůze, hrabání listí či vytírání podlahy. Například podle Mezinárodní aterosklerotické
společnosti stačí nesportovně založené ženě denně rychle ujít alespoň tři kilometry (za 30 minut),
chodit do schodů (celkem 15 minut),pracovat na zahrádce (30 - 45 minut) nebo odhrnovat sníh (15
minut).Pokud přestaneme jezdit výtahem, při cestě do práce vystoupíme oza stávku dřív nebo si o
víkendu vyrazíme na pěší výlet, podaří se nám poměrně jednoduše zahrnout pohyb do každodenního
života.
Nezapomínejte na pestrou vyváženou stravu a zdravý životní styl a zasáditou
stravu.